Sollicitatiegesprek oefenen

Het oefenen van een sollicitatiegesprek kan veel voordelen hebben. Door het oefenen denk je namelijk over de mogelijke vragen en jouw antwoorden na. Door dit vooraf aan een gesprek te doen, ga je over het algemeen met een fijner gevoel het gesprek in. Hoewel er ongetwijfeld vragen voorbij komen waar je niet eerder over hebt gedacht, zullen er ook enkele standaard vragen gesteld worden. Door deze te oefenen kan je daar in ieder geval een goed doordacht antwoord op geven!Manieren van oefenen

Er zijn verschillende mogelijkheden om te oefenen. Om zo realistisch mogelijke zetting te creƫren zou je bijvoorbeeld met een vriend of familielid een gesprek kunnen voeren. Tijdens dit gesprek is het goed om de tijd te nemen om tot je antwoord te komen. Degene die het interview afneemt kan zelf met vragen komen, maar ook met vragen elders op deze website aan de slag gaan. Wanneer degene die antwoord geeft onduidelijk blijft in zijn/haar reactie dan is het goed om door te vragen. Een stukje verdieping zorgt er namelijk voor dat je dichter bij de kern van iemands antwoord komt. Dit is ook iets dat veel voorkomt tijdens een sollicitatiegesprek.

Naast het oefenen met iemand anders kan je ook verschillende vragen opzoeken en deze alvast voor jezelf beantwoorden. Hoewel het niet in een gesprek is, geeft het je wellicht een fijn gevoel als je al een beetje wordt uitgedaagd om over van alles na te denken. Ben je benieuwd hoe je overkomt, dan kan je het wellicht ook voor de spiegel oefenen. Misschien vind je dat een beetje gek, maar ook je (non-verbale) houding is belangrijk.