Tips

Voor een goede interview is voorbereiding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wie je voor je krijgt en waarom je het interview doet. Waar wil je het interview voor gebruiken en welke resultaten wil je uit het vraaggesprek halen. Schrijf deze punten op en maak een mooie selectie van vragen. Met deze basis kan je vervolgens het gesprek in gaan.

Zorg dat je netjes gekleed bent en fris ruikt. Het is voor de geïnterviewde belangrijk dat hij of zij serieus wordt genomen.

Geef vooraf aan het interview aan waar je het over wilt hebben en hoelang het interview ongeveer zal duren. Zo kom je beide niet voor verrassingen te staan. Dit geeft een fijn gevoel wanneer je het gesprek in gaat. Je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Zeker wanneer je het interview live opneemt is het belangrijk dat je vooraf duidelijke afspraken maakt.


Door het stellen van open vragen verzamel je de meeste informatie. Je laat de geinterviewde voornamelijk het woord doen. Door het stellen van open vragen krijg je vaak een uitgebreid antwoord. Hier kan je met verdiepende vragen verder op in gaan. Zorg altijd dat je de regie in handen hebt maar geef je gesprekpartner voldoende ruimte om zijn verhaal te doen. Dit is immers de informatie die je wilt vergaren. Pas op met suggestieve vragen. Deze worden niet altijd gewaardeerd. Daarnaast beïnvloed je het antwoord waardoor je mogelijk niet de juiste informatie krijgt.

Filmpje met interview tips

Geef een reactie